Зниження надійності обладнання як результат зниження культури виробництва - Sydorenko, Ihor; Kravtsov, Eduard; Prokopovych, Ihor; Korolkova, Mariya; Dmitrieva, Svetlana (Праці Одеського політехнічного університету, 2019)
У роботі проведено дослідження причин поломки несучої конструкції (рами) і елементів трансмісії вібраційного конвеєра, розробленого ЗАТ ІТЦ «Сігурд» (м. Одеса) і знаходиться в експлуатації на одному з підприємств України. В результаті проведених досліджень були виявлені місця руйнувань, їх характер, і зроблено розрахунок силових факторів, що викликають ці руйнування. Розрахунки проводилися на основі розрахункової схеми, складеної за геометричними параметрами зруйнованих елементів несучої конструкції і допустимих напружень для їх матеріалів. Розрахунки зводилися до визначення граничних умов, що призводять до руйнування того чи іншого елемента і вузла, і їх порівнянні з зусиллям, яке розвиває трансмісія. Так само був зроблений аналіз кінематики і динаміки вібраційного конвеєра, для чого було розроблено його тривимірну комп’ютерну модель, на основі якої проведені дослідження. Проведені розрахунки і аналіз показали, що причиною руйнування елементів конструкції з’явилися порушення в кінематики пристрою. Встановлено, що на етапах проектування і виготовлення даного обладнання помилок не було, а проблеми виникли під час складання і монтажу, оскільки не виконувалися основні вимоги по геометрії, як ланок самого пристрою, так і місць їх з’єднань. Експертна оцінка прийшла до висновку, що на даному підприємстві має місце низька культура виробництва і як наслідок, неякісна організація виробничого процесу. Між підрозділами, які виконують роботи, відсутня взаємодія, немає належного контролю над виконавцями, а також відсутня необхідна кваліфікації інженерно технічного персоналу. Розроблений комплекс заходів, що включає в себе проектування, виготовлення і застосування мірного (каліброваного) інструменту і оснастки, поряд з навчанням персоналу дозволив виправити ситуацію, що склалася, і отримати працездатне обладнання.