Аналіз плоского механізму четвертого класу з рухомим замкненим контуром та трьома складними ланками - Koshel, Sergey; Koshel, Anna (Праці Одеського політехнічного університету, 2023)
Дослідження складних структурних груп ланок плоских механізмів дозволяє вдосконалювати існуюче технологічне обладнання та проектувати нові машини, в яких за допомогою механізмів на основі структурних груп четвертого та вище класів може бути забезпечено виконання інноваційних технологічних процесів виробництва. Кінематичний аналіз складних плоских механізмів четвертого та вище класів з урахуванням індивідуальних підходів що до їх досліджень, безумовно, є актуальними, а застосування таких механізмів все частіше спостерігається в сучасному обладнанні, що забезпечує виконання технологічних процесів на підприємствах індустрії моди. В роботі розроблена послідовність дій для знаходження векторів швидкостей точок механізму четвертого класу з рухомим замкненим контуром, який утворений чотирма ланками, три з яких мають вигляд складних ланок. Визначено лінійні вектори швидкостей точок, що співпадають з геометричними центрами кінематичних пар структурної групи ланок четвертого класу третього порядку плоского механізму, в якому умовно зроблено зміну початкового механізму на інший структурно можливий. Для проведення кінематичного аналізу механізму запропоновано ураховувати наявність складних ланок в його структурі, а саме структурну особливість утворення послідовного з’єднання трьох ланок в кінематичний ланцюг типу «коромисло – шатун – коромисло», що дозволило визначити положення миттєвого центру швидкостей ланки, яка має плоско паралельний рух. Умовне обертання іншої умовно ведучої ланки навколо такого миттєвого центру обертання дозволило спростити графічні побудови дослідження. Застосування графоаналітичного методу дозволило виконати векторні графічні побудови в довільно обраному масштабі для всього механізму, а по їх завершенню виконати уточнюючі розрахунки масштабу певної векторної побудови.