Аналіз впливу глобального потепління клімату на електроспоживання багатоповерхових будинків міста Одеса - Bondarchuk Anatoliі; Nechiporuk, Evgeniy (Праці Одеського політехнічного університету, 2019)
Наведено результати аналізу динаміки глобального потепління клімату на Землі та у межах м. Одесі за попереднє століття й останні роки. Дослідження виконано шляхом моделювання інформації Гідрометцентру за вказані періоди. За кореляційним аналізом первинної інформації встановлено, які з чинників, таких як температура приземних шарів повітря, тривалість денної частини доби, атмосферний тиск, вологість та швидкість повітря, хмарність небосхилу більше всього впливають на динаміку електроспоживання об’єктів міста. Виявлено глибину впливу температурної динаміки довкілля, яка за коефіцієнтом кореляції Пірсона показала найбільш сильний від’ємний зв’язок із електроспоживанням 216-квартирного будинку. Установлено значне, порівняно з попередніми роками, зростання літнього електроспоживання, що пояснюється інтенсивною роботою, як правило, побутових кондиціонерів, холодильних, вентиляторних установок мешканців багатоквартирного будинку через аномальну температуру зовнішнього повітря. Екстраполяцією значень температурної динаміки довкілля прогнозовано ймовірну величину підвищення регіональної температури на кінець 2025 року. Це дозволило визначити очікувану величину збільшення електроспоживання багатоквартирного будинку через встановлену залежність його від зростання регіональної температури повітря за вказаний період. Обчислення виконано за прикладною програмою в середовищі MathCad на основі використання параметрів макромоделі річного електроспоживання багатоповерхового житлового будинку. Отримана інформація може використовуватися енергогенерувальними та електропостачальними компаніями для планування своєї нормальної діяльності, яка сприятиме комфортному і безпечному життю для населення міста, уникнення кризових ситуацій, що впливають на надійність електропостачання, усунення наслідків кліматичних аномалій.