Пошкодження енергетичної арматури і її вхідний контроль - Pavlyshyn, Pavlo (Праці Одеського політехнічного університету, 2019)
Енергетична арматура займає ключове місце в питаннях надійності енергообладнання АЕС. Арматура встановлена на трубопроводах, що пов’язують практично все основне і допоміжне обладнання електростанції, крім цього, арматура широко поширена на електростанціях. Аналіз ситуації показує, що передумови виходу з ладу арматури можна розділити на чотири групи Представлена таблиця основних несправностей та пошкоджень арматури за результатами аналізу даних ремонтних цехів АЕС. Показано, що основні проблеми арматури зав’язані на два фактори: старіння і знос арматури, тобто проблеми її експлуатації і помилки конструкції і виготовлення, що представляють вже заводські причини. Вхідний контроль арматури на АЕС носить в основному документальний характер, тобто виконується перевірка комплектності документації та деталировки обладнання. Також проводять огляд устаткування на предмет видимих пошкоджень. Ремонтні і монтажні організації також не проводять спеціальних тестів для арматури, спираючись на довіру до заводу-виробника. Пропонується реалізувати на електростанціях методику вибіркового вхідного контролю арматури. Пропонований вид вхідного контролю пов’язує практично всі основні параметри арматури – її умовний діаметр, тиск на вході при гарантованому закриття арматури, допустимий пропуск середовища і номінальний крутний момент. Результати експериментальних досліджень, проведені на реальній арматурі, показали ефективність такого методу контролю, який дозволяє не тільки встановити рівень пропуску арматури, а й визначити необхідне зусилля закриття арматури електроприводом. Крім цього, такий метод контролю дозволяє виявити непрацездатну арматуру, чого не можна зробити візуальним контролем. Такий контроль дозволить виявляти не тільки помилки конструкції, але і розбіжність витратних характеристик однотипної арматури і пропуск арматури при її регламентному закриття.