Принципи відбору представницьких теплогідравлічних сценаріїв при виконанні розрахунків на міцність обладнання АЕС - Maslo, Oleksandr; Bulakh, Pavlo; Chyzhyk, Ganna; Shirokov, Andrii; Byalonovich, Andrii (Праці Одеського політехнічного університету, 2019)
Безпечна експлуатація основного обладнання атомних електростанцій (АЕС) потребує проведення періодичної оцінки таких факторів, як величина накопиченої втомної пошкоджуваності елементів конструкцій та її прогнозоване значення на розрахунковий період подальшої експлуатації. Аналіз тепломеханічного впливу регламентованих режимів експлуатації на міцність елементів конструкцій та вузлів устаткування є одним з важливих етапів продовження ресурсу експлуатації АЕС. При цьому для одного режиму роботи обладнання, як правило, розглядаються декілька варіантів (сценаріїв) його протікання, кожен з яких характеризується унікальною сукупністю параметрів тепломеханічного впливу на обладнання, таких як тиск, температура, швидкість витрати теплоносія та ін. Велика кількість таких варіантів у підсумку може призводити до значних витрат часу та обчислювальних ресурсів. Метою даного дослідження є розробка принципів відбору представницьких теплогідравлічних сценаріїв при виконанні розрахунків на визначення прогнозованого значення втомної пошкоджуваності обладнання АЕС. В представленому дослідженні показано, що на основі математично обґрунтованого порівняння можливе суттєве скорочення кількості необхідних для аналізу сценаріїв шляхом виключення з подальшого розгляду непредставницьких варіантів. Описано основні принципи відбору теплогідравлічних сценаріїв на прикладі застосування їх для розрахунку на міцність компенсатора тиску реактора АЕС типу ВВЕР-1000. Наведено чисельні параметри оцінки графіків вказаних типових сценаріїв, які дозволяють визначити представницькі сценарії з групи близьких за характером протікання процесів. Точність отриманих результатів при відборі представницьких теплогідравлічних сценаріїв знаходиться на достатньому рівні відповідно до їх повного аналізу, що дозволяє рекомендувати запропонований підхід для використання.