Термічні умови роботи гібридного фотомодуля з довільною витратою теплоносія - Wysochin, Victor; Nikulshin, Vladimir Ruslanovich; Denysova Аlla Е. (Праці Одеського політехнічного університету, 2022)
Термічні умови роботи фотомодуля значною мірою визначають ефективність виробництва електроенергії. Введення у фотомодуль пристрою примусового охолодження дозволяє управляти термічним режимом. Вибір способу керування процесом охолодження й режиму його реалізації дає можливість досягнення раціонального сполучення електричної й теплової продуктивності фотомодуля. У даній роботі проведені аналітичні дослідження формування температурного поля абсорбера гібридного сонячного колектора (PVT) при охолодженні зі змінною витратою теплоносія. Метод дослідження дозволяє проаналізувати характеристики PVT-колектора – температуру нагрівання абсорбера й охолоджуючої рідини залежно від зовнішніх і режимних умов роботи пристрою. Ціль роботи – розробка методу розрахунку теплотехнічних експлуатаційних характеристик роботи гібридного сонячного колектора в різних умовах, обумовлених витратою охолоджуючого теплоносія. Використано комплексну математичну модель локального аналізу процесів теплообміну гібридного сонячного колектора для реальних умов динамічної сонячної й кліматичної ситуації. Аналіз теплообміну у варіантних умовах показав, що ефективність передачі тепла в системі охолодження колектора T, інакше – співвідношення температури абсорбера й кінцевої температури теплоносія, не є постійною величиною й значно змінюється під впливом зовнішніх і внутрішніх факторів. На неї впливає інтенсивність інсоляції, температура навколишнього середовища й витрата теплоносія. З ростом цих параметрів T знижується. Отримані узагальнюючі залежності для визначення температури рідини на виході із пристрою й середньої температури абсорбера при зміні витрати теплоносія, які можуть бути використані для оцінки ефективності перетворення сонячної енергії в електричну й теплову в завданнях конструктивної й режимної оптимізації.