Проектування інженерних об’єктів з використанням інформаційної моделі - Tigarev, Volodimir; Salii, Vira; Lopakov, Alexey; Goncharenko, Anton (Праці Одеського політехнічного університету, 2019)
Інформаційне проектування інженерних об’єктів базується на використанні інформаційних моделей об’єктів. Інформаційна модель дозволяє створити алгоритм проектування та виготовлення необхідного об’єкта. Дослідження спрямоване на розробку інформаційної моделі, яка дозволяє скоротити витрати часу на проектування, випробування та аналіз конструкції на навантаження. Нами запропоновано методику та технологію створення інформаційної комп’ютерної моделі рами електричного скутера. Детально розглянуто п’ять етапів конструкції рами з використанням інформаційної моделі. Докладно наведено послідовність проектування рами з двовимірного параметричного ескізу до тривимірної параметричної адаптивної моделі. У статті аналізується напруга та оптимізується конструкція рами електричного скутера з використанням програмного забезпечення для моделювання та проектування Autodesk Inventor, завдяки моделюванню з автоматизованим проектуванням (CAE) рами електричного скутера, аналізу напружень, чисельного аналізу та оптимізації каркасної конструкції. Досліджено вплив механічних навантажень на багажну частину та центральні елементи рами. Проведено аналіз симуляції, що дозволяє дослідити конструкцію на деформацію багажної частини та деформацію каркаса в цілому з урахуванням всіх навантажень. Здобуто відповідні оптимальні рішення для отримання надійної й безпечної конструкції рами електричного скутера. Результати симуляції навантаження дозволяють оптимізувати раму електричного скутера для різних варіантів конструкції. Запропонована інформаційна модель може бути використана для різних каркасних конструкцій. Використання інформаційної моделі скорочує час та підвищує надійність конструкції об’єкта. На основі отриманої інформаційної моделі буде розроблено в САПР Inventor підпрограму для автоматизованого проектування каркасних конструкцій електричних скутерів.