Особливості та перспективи розвитку Одеського регіону в енергосистемі України - Kozlov, Igor; Kovalchuk, Viacheslav; Holovin, Mykola; Vistiak, Serhii (Праці Одеського політехнічного університету, 2023)
У сучасному світі енергетика є основою розвитку базових галузей, що визначає прогрес громадського виробництва. Зростаюча потреба у використанні електроенергії ставить проблеми у пошуку джерел її генерації. Основною проблемою вибору джерел виробництва електроенергії є вплив енергії на навколишнє середовище. Багато країн зосереджують свою стратегію розвитку енергетики на відновлюваних джерелах енергії (ВІЕ) (сонячні, вітрові, біо та інші). Однак через свою специфіку ВІЕ не можуть забезпечити вироблення необхідного обсягу електроенергії. Ключова проблема відновлюваних джерел енергії полягає у забезпеченні безперебійного постачання енергії кінцевих споживачів. У роботі проведено порівняльний аналіз стану існуючої у південному регіоні України структури енергоресурсів та їх доступності. Розглянуто проблему забезпечення енергетичної та екологічної безпеки Одеського регіону в умовах дефіциту традиційних енергоресурсів. Розглянуто сучасний стан та перспективи використання відновлюваних джерел енергії. З використанням методу експертних оцінок для обґрунтування вибору виду прийнятного джерела енергії та підвищення відносної енергозабезпеченості окремих територій обґрунтовано використання атомної енергетики. Розглянуто перспективи розміщення нових енергоблоків з реакторною установкою АР1000 розробленого компанією Westinghouse Electric Company на території колишнього будівельного майданчику Одеської АТЕЦ (м. Теплодар). Наведено технічні характеристики проекту АР 1000. Отримані результати можуть бути основою об’єктивних оцінок щодо перспективи використання атомної енергетики для підвищення енергозабезпеченості Одеського регіону. Актуальність роботи зумовлена важливістю міжнародного співробітництва в атомній енергетиці, що відноситься до стратегічно значимих, інноваційно-ємних галузей сучасної світової економіки в умовах розвитку Одеського регіону.