Аналіз ефективності застосування геліосистем в централізованих системах теплопостачання університету - Babaev, Eugene; Pozdniakova, Ganna (Праці Одеського політехнічного університету, 2023)
В роботі проведено аналіз сучасного стану сонячної енергетики для комунальних потреб та можливість застосовувати їх у складі централізованих систем теплопостачання. У південному регіоні через низку причин велике застосування отримали геліо системи. Застосування сонячних колекторів дозволяє значно знизити теплоспоживання будинків у літній період, а часом звести використання традиційних джерел енергії до нуля. Однак в інші періоди року частка заміщення сонячною енергією традиційною є значно нижчою. У таких випадках постає питання – на яке навантаження теплопостачання розраховуватиме систему: літню, зимову чи демісезонну. Від вирішення цього питання залежить кількість сонячних колекторів, кут нахилу та орієнтація з боків світла. В теперішній час найбільш розповсюдженими є сонячні колектори двох типів: пласкі та вакуумні. В роботі проведено порівняльний аналіз їх основних технічних параметрів. Для виконання основних задач дослідження було проведено аналіз основних діючих методик та програмних комплексів для розрахунку роботи геліосистеми у складі комбінованих систем теплопостачання та наведені основні показники, що впливають на ефективність роботи сонячної системи, та рекомендації щодо їх вибору при розрахунках річного видобутку теплоти. Для системи централізованого теплопостачання навчальних корпусів університету було проведено моделювання роботи сонячної станції впродовж року. Для корпусів різного типу, поверховості, площі, призначення за допомогою спеціалізованого програмного комплексу було проведено аналіз ефективності застосування геліосистем із використанням сонячних колекторів різного типу. Показано частку заміщення теплоти сонячними колекторами, із чого витікає доцільність застосування сонячних колекторів на низки корпусів.