Поширення та дифракція імпульсних хвиль у пінистих середовищах з порожнинами - Mikulich, Olena; Shvabyuk, Vasyl (Праці Одеського політехнічного університету, 2024)
Широке застосування у будівництві пінистих матеріалів, що дають можливість значно здешевити та полегшити конструкції, зумовлюють інтерес до розвитку методів дослідження напруженого стану таких матеріалів за дії різноманітних динамічних навантажень, що обумовлені технологічними і механічними впливами. Дослідження поширення хвиль, що виникає за дії таких впливів, дасть можливість більш точно оцінити міцність таких елементів конструкцій та ефективність їх використання. Метою роботи є розробка методики дослідження поширення та дифракції пружних імпульсів у пінистих матеріалах, послаблених тунельними порожнинами довільного перерізу. Для розв’язання задачі використано метод граничних інтегральних рівнянь сумісно з перетворенням Фур’є за часом, що дало можливість отримати інтегральні рівняння у комплексному вигляді для псевдоконтинууму Коссера. З використанням розробленого підходу досліджено поширення та дифракцію слабких ударних хвиль на тунельних порожнинах у пінистих середовищах на основі аналізу полів динамічних та радіальних напружень