Розрахунок областей співіснування фаз в системі Hg-Mn-Te-Se. - Kazakov, Anatolii; Burtnyi, Dmitro; Shapovalov, Hennadii (Праці Одеського політехнічного університету, 2024)
На основі моделі регулярного розчину і стандартних термодинамічних функцій, використаних для опису властивостей бінарних станів і взаємодії атомів в чотирьохкомпонентних твердих розчинах, розраховані вищі похідні вільної енергії гомогенного твердого розчину Hg1–xMnxTe1–ySey зі змішанням в двох підгратках з другої по восьму включно. Аналітичні вирази для похідних, чисельні розрахунки і визначення нульових контурів вищих похідних проводилися на основі диференціального топологічного підходу з використанням системи комп’ютерної математики Maxima. Розраховані перетини фазової діаграми твердого розчину Hg1–xMnxTe1–ySey, критичні простори і простору співіснування фаз для різних температур. Отримані результати моделювання показують можливість утворення областей співіснування фаз другого порядку в твердих розчинах Hg1–xMnxTe1–ySey.