Аналіз вільних вібрацій балок на основі Пастернака з використанням полиномов Лежандра і метода Релея-Рітца - Rahbar-Ranji, A.; Shahbaztabar, A. (Праці Одеського політехнічного університету, 2017)
Досліджується вільна вібрація балок Ейлера-Бернуллі і Тимошенко, що спираються на двопараметричну пружню основу Пастернака. Для виведення керуючого рівняння використовується метод Релея-Рітца, а многочлени Лежандра, помножені на граничну функцію, використовується в якості допустимих функцій для визначення полів зсуву. Точність результатів оцінюється в порівнянні з даними, доступними в літературі. Показано, що метод має хорошу конвергенцію незалежно від теорії балок, граничних умов і параметрів пружної основи. Наведені природні частоти вібрації балок з різними граничними умовами, параметри пружної основи і відносини висоти до довжини.