Оцінка залишкової міцності криволінійної ділянки трубопроводу з корозійним об’ємним дефектом, що розвивається - Larin, O. O.; Potopalska, K. E. (Праці Одеського політехнічного університету, 2017)
Магістральні трубопроводи є найпоширенішим засобом транспортування нафтопродуктів або газу, їх призначено для тривалого використання. Під час експлуатації внаслідок дії агресивного середовища на поверхні трубопроводу можуть виникати та розвиватися поверхневі дефекти, які певною мірою впливають на міцність трубопроводу. Дослідження проводилося з метою оцінки залишкової міцності коліна трубопроводу з об’ємним дефектом, розвиток якого моделюється у часі. Оцінку характеристик напружено-деформованого стану пошкодженого елементу коліна трубопроводу проводили в рамках сучасних засобів комп’ютерного моделювання з використанням методу скінчених елементів (МСЕ). Корозійне пошкодження моделювали явно як об’ємний дефект на зовнішній поверхні коліна трубопроводу. На основі проведеного дослідження отримано результати з оцінки залишкової міцності магістрального трубопроводу зі зростаючим поверхневим дефектом в період експлуатації від 10 до 45 років. Визначено зони, в яких з’являється локалізація максимальних еквівалентних напружень та, відповідно, пластичних деформацій в залежності від розміру пошкодження. Опираючись на отримані результати можна зазначити, що в період експлуатації від 37 років трубопровід з відповідним дефектом не витримує можливе максимальне навантаження.