Оптимізація тепловіддачі теплообмінних поверхонь котельного обладнання при зменшенні витрати продуктів згоряння - Brunetkin, Oleksandr; Gorban, S.O. (Праці Одеського політехнічного університету, 2017)
Pозглянута можливість інтенсифікації тепловіддачі при зменшенні витрати продуктів згоряння при заданому тепловиділенні. Така ситуація може виникати під час використання в котельному обладнанні, яке розраховане на спалювання метану і яке має відповідну геометрію теплообмінних поверхонь, альтернативних (несертифікованих) горючих газів. Оцінювання виконано на прикладі використання етилену. Пропонується компенсувати зменшення кількості продуктів згоряння за рахунок використання рециркуляції димових газів. Розглянуто дві можливих точки їх подачі: в топку котла та на вхід в конвективні поверхні нагріву. Оцінена ефективність і проведено порівнювання цих варіантів.