Властивості частотно-часової локалізації базисних функцій, які використовуються в OFTDM системах зв’язку - Bryanskiy, A.E. (Праці Одеського політехнічного університету, 2017)
Досліджуються властивості частотно-часової локалізації (ЧЧЛ) різних базисних функцій: прямокутна функція, функція половина косинуса, функція алгоритму ізотропного ортогонального перетворення (Isotropic Orthogonal Transform Algorithm – IOTA) і розширена функція Гаусса, які використовуються в OFTDM системах зв’язку. Метою є дослідження властивостей частотно-часової локалізації базисних функцій, які використовуються в OFTDM системах зв’язку, що є необхідною умовою для створення системи передачі інформації на основі нових базисних функцій, добре локалізованих як в частотній, так і в часовій області, з хорошим придушенням міжсимвольної (МСІ) і міжканальної (МКІ) інтерференції. Представлені результати, отримані за допомогою методу математичного моделювання. Представлено кілька різних типів формуючих імпульсів, з подальшим використанням параметра Гейзенберга ξ як індикатора властивостей ЧЧЛ. Чим більша ξ, тим краща спільна частотно-часова локалізація базисної функції. На ефективність розширеної функції Гаусса впливатимуть два параметра: α, і кількість ланок фільтра M. Властивості частотно-часової локалізації, які описуються параметром Гейзенберга, функцією невизначеності, а також функцією перешкод і миттєвою функцією кореляції, дозволяють описати, яким чином сигнали на різних несучих частотах і з різними символами взаємодіють один з одним. За рахунок використання різних базисних функцій з різними властивостями ЧЧЛ, динамічний розподіл спектра може бути досягнуто більш природним чином, оскільки передавач і приймач швидко пристосовуються до різних умов каналу і середовища перешкод, і можна очікувати більш високої надійності і спектральної ефективності системи зв’язку. Також при спрощенні синхронізації можна очікувати меншої чутливості до часового і частотного зсуву.