Теплогідравлічний аналіз режимів з некерованим рухом і викидом органів регулювання для оцінки міцності реактора - Mazurok, O.S. (Праці Одеського політехнічного університету, 2017)
У статті представлені результати дослідження (теплогідравлічного аналізу) вихідних подій (регламентних режимів), пов’язаних з некерованим рухом і викидом ОР СУЗ, які раніше кількісно не розглядалися в рамках оцінки термоудару і циклічної міцності корпусу і внутрішньокорпусних пристроїв реактора, а тільки якісно. Метою дослідження є попередня оцінка впливу даних режимів на елементи реактора, підготовка граничних умов для подальшої оцінки міцності, на підставі чого буде зроблено остаточний висновок. Дослідження має наукову і практичну значимість, так як неврахування даних режимів може призвести до спотворення результатів, на підставі яких приймається рішення щодо можливості продовження терміну служби реакторів типу ВВЕР-1000. Дослідження виконано шляхом виконання розрахункового аналізу з використанням коду RELAP5/Mod3.2. При цьому застосований консервативний підхід до вибору початкових і граничних умов, враховані рекомендації МАГАТЕ. Розрахунковий аналіз показав, що розглянуті вихідні події є представницькими і повинні бути враховані при продовженні експлуатації ВВЕР-1000, однак, для підтвердження цього потрібно виконати аналіз міцності.