Оцінка ефективності розвантажувального ортеза колінного суглоба за непрямими показниками та даними поверхневої електроміографії - Kovban, Sofiia; Verbytska, Polina; Prokopovych, Pavlo; Sydorenko, Ihor; Prokopovych, Ihor (Праці Одеського політехнічного університету, 2023)
Одним із актуальних завдань у процесі створення біомеханічних пристроїв, а саме розвантажувальних ортезів, є визначення їх ефективності. У роботі наведено результати дослідження втоми м’язів синергістів кульшового суглоба при ізотонічних скороченнях при виконанні присідань як з використанням розвантажувального ортеза для колінного суглоба, так і без нього. Крім визначення непрямих показників, що визначають периферичну втому м’язів, а саме кількості виконаних присідань та швидкості їх виконання, в роботі використовувався ще один ефективний метод дослідження прогресування м’язової втоми – метод поверхневої електроміографії. Отримані в польових умовах дані як за непрямими показниками, так і за записами поверхневої електроміографії обробляли шляхом розрахунку середньоквадратичного значення, що дало змогу оцінити ефективність розвантажувального ортеза колінного суглоба за допомогою регресійно-статистичної моделі. Критерієм оцінки ефективності обрано коефіцієнт абсолютного нахилу лінійної регресії, побудованої на основі експериментальних даних. Дані поверхневої електроміографії записували за допомогою електроміографічного модуля зчитування iiitech та оброблені за допомогою пакета програмного забезпечення Spike Recorder, що постачається разом із модулем. Статистичну обробку результатів дослідження та розрахунки коефіцієнтів лінійної регресії проводили за допомогою пакета MS Excel. Аналіз отриманих результатів свідчить про ефективність використання залученого в експерименти ортеза, використання якого дає змогу відстрочити зниження продуктивності активних м’язових волокон і призводить до уповільнення настання периферичної м’язової втоми.