Принципи функціонування внутрішньої системи забезпечення якості надання освітніх послуг - Oborsky, G.A.; Goloborodko, G.M.; Perperi, L.M.; Guhnin, V.P.; Palennyi, Yu.G. (Праці Одеського політехнічного університету, 2016)
В умовах постійно зростаючих вимог ринку праці до фахівців (випускників вищих навчальних закладів) важливу роль відіграє перегляд підходів до забезпечення якості надання освітніх послуг. У відповідності до Європейських стандартів та рекомендацій щодо забезпечення якості вищої освіти (ESG) новою парадигмою вищої освіти є студентоцентрований підхід до навчання, викладання та оцінювання результатів. Мета: Метою дослідження є визначення принципів функціонування внутрішньої системи забезпечення якості надання освітніх послуг у ВНЗ. Матеріали і методи: Кожний навчальний заклад відповідно до контексту своєї діяльності має визначитися самостійно з принципами функціонування, їх обґрунтуванням та ступенями їх важливості. Авторами запропонована і описана модель циклу стратегічного управління ВНЗ з метою досягнення сталого розвитку. Результати: В роботі авторами наведені пропозиції щодо формування політики, місії та задач навчального закладу вищої освіти у сфері якості з метою реалізації студентоцентрованого навчання. Показано, що визначення принципів функціювання внутрішньої системи забезпечення якості надання освітніх послуг вищих навчальних закладів є стратегічно важливим рішенням, яке дозволить покращити їх діяльність, а також дозволить ініціювати та керувати їх сталим розвитком.