Методика вартісної оцінки енергоефективного реінжинірингу комп’ютерної мережі - Nesterenko, S.A.; Nesterenko, J.S. (Праці Одеського політехнічного університету, 2016)
Одним з основних напрямів реінжинірингу сучасних комп’ютерних мереж є їх переведення на нову енергозберігаючу технологію IEEE 802.3az. Для прийняття аргументованого рішення щодо переведення на нову технологію необхідна методика, яка дозволяє мережним інженерам відповісти на питання відносно економічної доцільності проведення модернізації мережі. Мета: Метою роботи є розробка методики розрахунку економічної ефективності проведення енергоефективного реінжинірингу комп’ютерної мережі. Матеріали і методи: Методика використовує аналітичні моделі розрахунку споживчої потужності портом комп’ютерної мережі, яка працює за стандартом IEEE 802.3 та в енергоефектиному режимі стандарту IEEE 802.3az. Для розрахунку часу передачі кадру в каналі зв’язку використовуються моделі масового обслуговування. Для визначення значень параметрів функціонування мережі запропоновано використовувати мультиагентний метод мережного моніторингу. Результати: Запропоновано методику, яка дозволяє розраховувати економічний ефект від переведення комп’ютерної мережі на енергозберігаючу технологію IEEE 802.3az. Для визначення параметрів функціонування мережі запропоновано використовувати SNMP-системи мережного моніторингу на базі агентів RMON MIB.