Взаємодія слабких ударних хвиль з прямокутними отворами у пластинці - Mikulich, O.A.; Shvab’yuk, V.I. (Праці Одеського політехнічного університету, 2016)
У машинобудуванні, будівництві та інших галузях виробництва значна частина процесів включає в себе наявність різноманітних динамічних навантажень, обумовлених технологічними і механічними впливами. Врахування впливів таких навантажень дає можливість точніше оцінити міцність елементів конструкцій чи деталей машин. Мета: Метою роботи є розробка алгоритму розрахунку динамічного напруженого стану пластинок з отворами за дії імпульсного навантаження у вигляді слабкої ударної хвилі. Матеріали і методи: Для розв’язання задачі використано інтегральне та дискретне перетворення Фур’є. Застосування перетворення Фур’є за часом дало можливість звести динамічну задачу плоского деформування до розв’язання скінченної кількості задач на усталені коливання при фіксованих значеннях циклічних частот. У області Фур’є-зображень для дослідження динамічної концентрації напружень використано метод граничних інтегральних рівнянь і апарат теорії функції комплексної змінної. Результати: На основі розробленої методики досліджено зміну розподілу динамічних кільцевих напружень з часом на межі прямокутного отвору. Побудовано часові зрізи полів розподілу напружень за дії імпульсного динамічного навантаження.