Синтез карбонату кальцію із заданими властивостями на основі рідинних відходів содового виробництва - Mikhailova, E.O.; Panasenko, V.O.; Markova, N.B. (Праці Одеського політехнічного університету, 2016)
Перспективним напрямком у вирішенні екологічних проблем содової галузі є розробка маловідходних ресурсозберігаючих технологій, які полягають у переробці цінних компонентів відходів з одержанням товарних продуктів. Мета: Метою роботи є встановлення оптимальних умов одержання карбонату кальцію із заданими властивостями з рідинних відходів содового виробництва. Матеріали і методи: Хімічно осаджений карбонат кальцію застосовується як наповнювач і повинен мати певні фізико-хімічні властивості. Для одержання продукту необхідної якості процес осадження карбонату кальцію проводили з дистилерної рідини, що є відходом виробництва кальцинованої соди і містить значну кількість іонів кальцію, і надлишкового маточного розчину виробництва очищеного гідрокарбонату натрію, до складу якого входять карбонатні та гідрокарбонатні іони. Результати: Встановлено залежність насипної густини і питомої поверхні осадів карбонату кальцію і ступеня його осадження від таких технологічних параметрів: способу змішування вихідних розчинів, концентрації і мольного співвідношення реагентів, температури і часу протікання реакції. Висновки: Визначено оптимальний режим процесу осадження і розроблено принципову схему виробництва карбонату кальцію, якість якого відповідає сучасним вимогам щодо високої дисперсності, низької насипної густини і розвиненої питомої поверхні продукту.