Визначення прискорення точок плоского механізму четвертого класу графо-аналітичним способом. - Koshel, Sergey; Koshel, Ganna (Праці Одеського політехнічного університету, 2018)
Складні багатоланкові плоскі механізми все частіше застосовуються в технологічному обладнанні легкої промисловості. Удосконалення існуючого технологічного устаткування легкої промисловості та проектування нових машин, пов’язано з ефективністю існуючих методів аналізу структурних груп ланок плоских механізмів, з яких останні складені. Методи дослідження діад є найбільш розробленими сьогодні. Досить відомими є методи аналізу структурної групи, до якої входять чотири ланки. Вони утворюють групи 3-го класу, на базі яких можна структурно синтезувати механізми відповідного класу. Структурні групи 4-го класу, з одного боку, вже використовуються або мають певні перспективи застосування в машинах технологічного обладнання легкої промисловості, з іншого – доцільність (ефективність) їх використання теоретично не обґрунтована, оскільки немає універсального відомого методу їх кінематичного та динамічного досліджень. Недосконалість методів аналізу таких структурних груп є фактором стримування їх використання в технологічному обладнанні, тому можна стверджувати, що роботи з кінематичного аналізу багатоланкових механізмів четвертого та більше класів є актуальними. Метою роботи є розробка послідовностей дій для кінематичного дослідження прискорень точок ланок складного плоского механізму четвертого класу графоаналітичним способом, що базується на положеннях курсу теоретична механіка про миттєвий центр прискорень ланок механізму, що мають плоскопаралельний рух. Визначено вектори лінійних прискорень точок ланок групи четвертого класу другого порядку складного плоского механізму графоаналітичним методом, в якому умовно змінено початковий механізм, що призвело до зменшення класу механізму та дозволило виконати його дослідження