Вимірювання динамічних характеристик технологічної системи - Goloborodko, G.M.; Perperi, L.M.; Guhnin, V.P.; Palennyi, Yu.G. (Праці Одеського політехнічного університету, 2016)
Розглянуто способи вимірювання вільних коливань консольних інструментів і вимушених коливань в процесі різання. Для таких вимірювань зазвичай використовуються безконтактні ємнісні або індуктивні датчики. Найчастіше використовуються методи вимірювання за допомогою індуктивних та ємнісних датчиків. Мета: Метою роботи є апробація розробленого авторами стенда для безконтактного вимірювання вібрацій інструмента, що обертається, з подальшим порівнянням амплітудно-частотних характеристик на холостому ході і в процесі обробки широколезовою розгорткою для встановлення вібростійкості процесу різання. Матеріали і методи: Для вимірювання вібропереміщень інструмента відносно деталі при низькочастотних коливаннях запропоновано застосовувати безконтактний метод вимірювання з використанням датчиків, що працюють на основі ефекту Хола. Результати: Розроблено стенд для проведення безконтактних вимірювань вібрацій інструмента в реальному часі. Отримано осцилограми амплітуди коливань центра інструмента під час обертання, дані спектрального аналізу коливань інструмента відносно оброблюваної деталі і графіки переміщення центра інструмента на холостому ході і в процесі різання. Проведено аналіз даних вимірювань на різних етапах обробки отвору розгорткою. Показано, що інструмент здатен виправити початкову похибку попередньо обробленого отвору в діапазоні від 25 до 50 %. Висновки: Обробка отриманих віброграм дозволяє оцінити параметри динамічної системи як на холостому ході, так і в процесі обробки, оцінити дані відхилень ексцентриситета на основі осцилограм амплітуд по осях Y і Z, відхилення від круглості і зробити висновки про розмірну точність при обробці заготовок з різними режимами різання.