Аналіз впливу урбанізації на динаміку надзвичайних ситуацій та ризиків для населення в Україні. - Vasiutynska, Kateryna; Barbashev, Sergej; Smyk, Sergej (Праці Одеського політехнічного університету, 2018)
Урбанізація в поєднанні з індустріалізацією та економічними структурними змінами викликає негативні процеси у всій системи «місто – навколишнє природне середовище» і, таким чином, стає важливим фактором формування стану екологічної небезпеки території. Мета роботи полягала у визначенні взаємозалежності між демографічними змінами і особливостями, що відображують характер урбанізаційних процесів в Україні, та динамікою показників природної та техногенної небезпеки. Показано, що наслідки урбанізації для зміни рівнів безпеки міських територій практично не вивчались. Дослідження динаміки надзвичайних ситуацій різного генезису за період 1989 – 2017 роки, актуальні в плані вивчення основних чинників природної і техногенної небезпеки, а також мають практичне значення для розроблення інструментів управління ризиками на урбанізованих територіях. Для дослідження використані методи статистичного, порівняльного та графічно-аналітичного аналізу. Показано, що стрімке скорочення чисельності загального населення України, поряд із чисельністю міських мешканців, є провідним чинником зменшення надзвичайних ситуацій природного та техногенного походження. Встановлена поліномна функціональна залежність між нормалізованими показниками природно-техногенної небезпеки і щільністю населення з високим коефіцієнтом кореляції (R2 =0,94). Оцінені ризики життю та здоров`ю населення та досліджені їх зміни за означеними роками. Відсутність сполучення між ризиками втратити життя та здоров`я та індивідуальними ризиками загибелі свідчить про неоднозначний вплив на них демографічних та урбанізаційних процесів. Показане, що індивідуальний ризик проявляє меншу залежність від нормалізованого показника щільності населення, ніж ризик потерпіти від надзвичайних ситуацій (НС). Тренди обох ризиків мають протилежній характер, а тенденції змін в області дуже малих та дуже великих нормалізованих значень щільності населення зворотно пропорційні. До основних причин недооцінки ризиків надзвичайних ситуацій урбанізованого середовища віднесені спосіб врахування НС в Україні, недосконалість регіональних та міських баз даних, недооцінювання малих і середніх катастроф та локалізованих явищ. Розроблена методологія врахування демографічних особливостей та темпів урбанізації як визначальних факторів формування стану екологічної безпеки. Запропоновані практичні рекомендації щодо управліннями надзвичайними ситуаціями в місті та мінімізації ризиків від надзвичайних ситуацій із врахуванням особливостей урбанізації в Україні.