Аналіз моделей АСР потужності ВВЕР-1000 в динамічному режимі при зміні статичної програми регулювання - Vataman, Viktoriia; Petik, Taia; Beglov, Konstantin (Праці Одеського політехнічного університету, 2023)
Процес декарбонізації промисловості посилився рішенням про внесення атомної енергетики до “Зеленої таксономії ЄС”. Збільшення потужності АЕС та привабливості цієї галузі на тривалий термін викликає інтерес до використання АЕС для диспетчеризації електроенергії. У такий спосіб стає актуальною розробка АСР зміни потужності АЕС у динамічних режимах. Енерговиділення по висоті активної зони реактора під дією коливань ксенону є однією з проблем при забезпеченні безпечної експлуатації та стійкості енергоблоку АЕС при зміні рівня потужності. Порушення критеріїв безпеки енерговиділення відбувається, коли в активній зоні виникають нестаціонарні перехідні ксенонові процеси з позитивним зворотним зв’язком. У межах теорії автоматичного управління моделювання системи та об’єкта управління складається на основі використання фізико-математичних моделей. Визначаються передавальні функції, структура і параметри системи управління. Як альтернатива пропонується використовувати апроксимуючу модель процесу в активній зоні. Модель представляється на основі перетворень таким чином, щоб результати розрахунку на деякому проміжку збігалися або були близькі до результатів розрахунку при використанні аналітичної моделі. Така модель може апроксимувати процес, який залежить від двох параметрів: часу та ступеня зміни навантаження. Було проаналізовано результати зміни регулювання технологічних параметрів системою автоматизованого керування потужністю ЯЕУ в динамічному режимі в модель якої закладено апроксимаційну або фізико-математичну модель. Результати зміни параметрів отримано на прикладі співставлення результатів при переході керування від одної статичної програми до іншої. Було досліджено перемикання між статичними програмами регулювання за такими технологічними параметри, як температура теплоносія при вході в активну зону реактора, середня температура теплоносія та тиск пари в II-му контурі. При знижені потужності реактору до 80 % при роботі однієї програми регулювання та збільшувалася до 100% потужності при зворотному використанні іншої статичної програми.