Дослідження технології отримання органо-мінеральних добрив і біогазу з відходів - Ivanchenko, A.V. (Праці Одеського політехнічного університету, 2015)
Сучасне сільське господарство вимагає особливої уваги до збереження родючості ґрунту, розробки систем удобрення культур, виробництва нових форм органо-мінеральних добрив, коефіцієнт засвоєння поживних речовин яких був би максимальним. Внесення штучних мінеральних добрив негативно впливає на ґрунти. Мета: Метою дослідження є виявлення наукових закономірностей технології отримання органо-мінеральних добрив і біогазу з побутових відходів і гною великої рогатої худоби із додаванням ферментативної добавки. Матеріали і методи: Доступною органічною сировиною для виробництва органо-мінеральних добрив є гній великої рогатої худоби. Екологічною технологією знешкодження й утилізації гною є його анаеробна біоконверсія у зброджене добриво і біогаз. Під час конверсії гною у біогаз відбувається знешкодження відходів, розклад складних полімерів до простих сполук, більш відновлених і доступних для рослин. Експериментальні дослідження проведено для трьох видів завантажень у модельний реактор анаеробного зброджування об’ємом 1 дм3 на суху речовину. В дослідах використовувався мезофільний (при температурі 33 °С) режим зброджування. Результати: Вперше встановлено, що додавання сироватки до вхідної сировини у співвідношенні 1:30 прискорює процес анаеробного зброджування і виділення біогазу в 1,3…2,1 разу. Проведено аналіз складу органо-мінерального добрива на основі гною великої рогатої худоби. Розроблено технологічну схему отримання органо-мінеральних добрив і біогазу з відходів. Висновки: Впровадження результатів досліджень на фермерських господарствах і міських спорудах переробки відходів приведе до підвищення енергетичного потенціалу нашої держави і розширення асортименту якісних органо-мінеральних добрив, які добре засвоюються рослинами.