Дослідження впливу тривалості газового азотування на формування дифузійного шару сталі 20Х2Н4А - Kostyk, K.O. (Праці Одеського політехнічного університету, 2015)
Актуальним є проведення досліджень процесу газового азотування, яке дозволяє отримувати високу якість поверхні стальних деталей і має широке застосування у масовому виробництві. Метою дослідження є вивчення впливу режимів газового азотування на структуру і властивості легованої сталі. Матеріалом дослідження в даній роботі є сталь 20Х2Н4А. Азотування зразків здійснювали в шахтній печі при температурі 510…530 °С протягом 35, 40, 46 та 48 годин. Встановлено, що попередня термічна обробка перед азотуванням легованої сталі 20Х2Н4А забезпечує твердість серцевини виробів до 279…321 HV за рахунок формування перліто-сорбітної структури з карбідами легувальних елементів. Результати дослідження показали, що при збільшенні тривалості азотування від 35 до 48 годин при 510...530 °С збільшується глибина азотованого шару від 0,35 до 0,55 мм відповідно з поверхневою твердістю до 648 МПа при максимальній глибині шару. Результати досліджень можуть бути використані на виробництві й у науково-дослідних роботах.