Кінцево-елементна математична модель геометричної нелінійності - Bazhanova, Anastasiia; Suryaninov, M.G.; Shotadze, G.B. (Праці Одеського політехнічного університету, 2015)
Розглянуто побудову математичної моделі для врахування геометричної нелінійності в методі кінцевих елементів. Побудована модель дозволяє враховувати зміну матриці жорсткості системи при зміні її форми. Як об’єкт для порівняння результатів чисельних досліджень на різних моделях з результатами експерименту обрано ресору автомобіля УАЗ — симетричну напівеліптичну ресору, що складається з п’ятнадцяти листів. Всі чисельні дослідження виконано у двох САПР: ANSYS — представник групи важких пакетів — і SolidWorks, який відноситься до середнього рівня. Розроблено пакети автоматизованого проектування, призначені для розширення можливостей існуючих САПР. Аналіз отриманих результатів дозволяє зробити висновок про те, що традиційні моделі нелінійності в ANSYS і SolidWorks дають приблизно однакові результати, які в точці максимуму на 20,6% відрізняються від даних натурного експерименту. При використанні запропонованої моделі ця відмінність знижується до 7,95%.