Вплив змінного поперечного перерізу попередньо напружених балок на несучу здатність конструкції. - Prokopovich, Igor; Tkachev, Anatoliy; Tkachеv Oleksii; Prokopovych, Pavlo (Праці Одеського політехнічного університету, 2022)
В даній роботі розглядаються питання, які пов’язані з підвищенням несучої здатності прольотних балок кранів мостового типу методом попереднього напруження. Розроблена нова математична модель мостового крана із заздалегідь напруженими балками, яка базується на загальній теорії стійкості пружних систем та дозволяє враховувати реальні умови конструктивного виконання прольотної будов. В даній роботі були отримані рівняння кривої прогинів цієї балки, які дозволяють розглянути та проаналізувати вплив ексцентрично подовжніх сил на напружено-деформований стан прольотної балки з урахуванням змінного моменту інерції її поперечного перерізу по довжині прольоту при небезпечної комбінації навантаження. В роботі наведено уточнюючий розрахунковий коефіцієнт для критичної поздовжньої сили, який залежить від відношень моментів інерції поперечних перерізів прольотної головної балки, а також довжин опорних дільниць балки до довжини самої балки. За результатами отриманих рівнянь було проведено дослідження статичної жорсткості головної балки в залежності від відношення повздовжніх та поперечних сил, що діють на балку. Аналіз отриманих результатів виявив рекомендовані співвідношення довжин опорної та середньої частин моста з врахуванням їх геометричних характеристик перерізу. Отримані у даній роботі результати можуть бути у подальшому використані для модернізації кранів з метою підвищення їх вантажопідйомності, поширення терміна їх служби без демонтажу, а також для вдосконалення існуючих конструкцій та інженерних методів розрахунку як на стадіях їх проектування, так і в умовах реальної експлуатації.