Обезпилювання та охолодження газів в вакуумі - Burov А.А.; Burov А.I.; Vinogradenko, L.V. (Праці Одеського політехнічного університету, 2014)
Представлено результати експлуатації вакуумної установки позапічної дегазації 120 т рідкої сталі з різними пиловловлювачами. Отримані при дослідженні бурану з замкнутими контурами охолодження і обезпилювання технологічних газів забезпечило встановлення та експлуатацію після нього рукавного фільтра. Доведено ефективність заміни циліндричного циклону багатоканальним пиловловлювачем (бураном) з вертикальною віссю обертання запиленого газового потоку, в основі якого лежить система послідовно з’єднаних криволінійних каналів із замкненими контурами (зворотними зв’язками). Система послідовно з’єднаних криволінійних каналів із замкненими контурами створює умови для виникнення в газовому криволінійному перебігу з транзитними і циркулюючими потоками негативних зворотних зв’язків. Вони реалізуються циркулюючими потоками, що з’єднують виходи і входи кожного каналу всієї системи. Багаторазова безперервна фільтрація транзитного потоку через шари циркулюючого пилу призводить до утворення і накопичення в бункері агрегатів частинок. Справедливість такого механізму управління запиленими потоками підтверджується отриманими в вакуумі дослідними даними. Представляється перспективною заміна однієї з двох груп форвакуумних насосів бурану з необхідною кількістю криволінійних каналів.