Система автоматизованого керування процесом борного регулювання в ядерних реакторах типу ВВЕР-1000 - Tsiselskaya, T.O.; Kovtun, A.V. (Праці Одеського політехнічного університету, 2014)
Стаття присвячена актуальному завданню створення системи автоматизованого керування процесом борного регулювання в водо-водяному енергетичному реакторі ВВЕР-1000. Застосування борного регулювання для керування реакторами типу ВВЕР-1000 дозволяє збільшити час роботи на максимальній потужності, забезпечуючи економічну ефективність експлуатації енергоблоку, а також підтримувати реакторну установку в потрібних безпечних межах, які роблять неможливим виникнення і розвиток аварійних ситуацій. Результати вирішення цього завдання, пов’язані з моделюванням, оптимізацією і прогнозом процесу, були використані для подальшої розробки комп’ютерно-інтегрованої системи управління, яка дозволяє підвищити ефективність рішень, що приймаються оперативним персоналом в процесі керування реакторною установкою.