Використання стандартних умов при визначенні ефективності зворотних систем охолодження води з вентиляторними та баштовими градирнями. - Sosnovskii, Sergei; Kravchenko, Volodymyr (Праці Одеського політехнічного університету, 2018)
Практично всі промислові підприємства мають зворотні системи охолодження води (ЗСОВ), які суттєво впливають на загальні економічні показники виробництва. Згідно нормативній документації випробування до і після реконструкції ЗСОВ для визначення її ефективності мають проводитися при близьких погодних умовах. Однак сильний вплив цих погодних умов на температуру охолодженої води робить це практично неможливим. Оцінка ефективності роботи градирень здійснюється цілим рядом показників, які важко визначаються на практиці. Метою роботи є розробка методу розрахунку ефективності ЗСОВ з вентиляторними і баштовими градирнями при стандартних параметрах експлуатації. Вперше введено поняття стандартних умов роботи ЗСОВ: атмосферний тиск 100 кПа, проектні теплове і гідравлічне навантаження, температура 25 °С і відносна вологість повітря 55 %. Розроблено формулу перерахунку заміряної температури охолодженої циркуляційної води на стандартні умови. Розглянуто ідеальний термодинамічний цикл ЗСОВ. Ефективність роботи ЗСОВ розраховується за допомогою термодинамічного ККД, який визначається відношенням перепаду температури води в градирні до температури холодної води. Для ЗСОВ з декількома градирнями має визначатися результуючий перепад температур та результуюча температура холодної води. Сформульовано закон ефективності випарних охолоджувачів ЗСОВ: «Ефективність зворотної системи охолодження води з вентиляторними і баштовими градирнями однозначно визначається її термодинамічним ККД, який розраховується при стандартних умовах».