Ймовірнісна модель комбінованої системи очищення повітря - Gamolich, V. Ya.; Butenko, Oleksandr; Smyk, Sergiy (Праці Одеського політехнічного університету, 2014)
У комбінованій системі очищення аспіраційного повітря від полідисперсного пилу реалізується метод перерозподілу пилової маси за фракційним складом. На основний уловлювач поступає крупнофракційний пил, завдяки чому ефективність очищення істотно збільшується, а проскакування в атмосферу знижується. Дрібнофракційний пил уловлюється в апараті циркуляційного контура. Відрізняючою особливістю комбінованої системи очищення є наявність двох режимів роботи ― режиму очищення і режиму вибігання. Під час режиму вибігання повітряний потік очищується від дрібнофракційного пилу, що раніше накопичений в циркуляційному контурі. У зв’язку з цим основний показник системи очищення ― ефективність уловлювання ― змінюється в часі. Прогнозування характеру зміни цієї величини ― важливе завдання, що вирішується на стадії проектування системи очищення. Завдання вирішене шляхом використання теорії марківських ланцюгів. Сформульовано умови доцільності заміни прямоточної системи знепилювання на комбіновану, і отримано модель, що описує динаміку показників системи в часі.