Професійна кар’єрна готовність студентів вищих навчальних закладів в Україні - Pavlov, O.; Trofimov, V. (Праці Одеського політехнічного університету, 2018)
В процесі якісної підготовки фахівців з вищою освітою важливе місце займає забезпечення безперешкодного переходу випускника вишу на робоче місце. В умовах ринку праці і конкуренції це є непростим завданням, що вимагає від студента відповідних знань і навичок. Допомогу у вирішенні цього завдання покликані надавати служби кар’єри університету. Для підвищення їх ефективності важливо розуміти, що є кінцевим результатом роботи таких служб і як його досягти. У міжнародній практиці для цього використовується концепція кар’єрної готовності студента. В Україні, на жаль, даний підхід ще не знайшов практичного застосування. У зв’язку з цим мета роботи – сформулювати поняття кар’єрної готовності для студентів вітчизняних вищих навчальних закладів з урахуванням особливостей нашої системи освіти, а також розробити дорожню карту досягнення такої готовності – кар’єрну карту студента. В роботі проаналізована діяльність кар’єра-центрів українських і американських університетів, проведено опитування студентів різних спеціальностей і року навчання, запропоновано перелік компетенції, якими повинен володіти випускник вищого навчального закладу, готовий до працевлаштування в конкурентних умовах ринку праці. Розглянуто основні етапи досягнення кар’єрної готовності студента у вигляді дорожньої карти, та ресурси, які потрібні для її реалізації. Впровадження даного підходу дозволить систематизувати роботу університетських підрозділів сприяння в працевлаштуванні студентів і підвищити їх ефективність. У свою чергу, поліпшення роботи студентських служб кар’єри буде спрямовано на подальше підвищення якості професійної підготовки молодих фахівців з вищою освітою, і полегшить їх адаптацію до ринку праці.