Теплогідравлічний розрахунок парогенератору типу Delta 125 для енергоблоку з реактором AP1000 - Galatsan, Mark; Salahor, Ihor (Праці Одеського політехнічного університету, 2025)
Енергоблоки AP1000 мають великі переваги перед популярними в Україні енергоблоками з реакторами типу ВВЕР-1000. Вони оснащені пасивними системами безпеки, які дозволяють значно зменшити ризики техногенних аварій, навіть за умов екстремальних зовнішніх впливів. Крім того, їхня конструкція забезпечує значну економію ресурсів під час будівництва та експлуатації. Впровадження реакторів AP1000 є не лише кроком до відновлення енергетичного потенціалу країни, але й стратегічною інвестицією у майбутнє. У цьому контексті теплогідравлічний розрахунок парогенератора Delta 125, який є ключовим компонентом енергоблока AP1000, є надзвичайно актуальним і важливим для обґрунтування доцільності використання таких установок в умовах української енергосистеми. Проведено порівняльний аналіз вертикальних та горизонтальних парогенераторів. Описано парогенератор Delta 125 та його принципову теплову схему. Виконано теплогідравлічний розрахунок: визначено теплову потужність економайзерної та випарної ділянки, витрати теплоносія, побудовано (t-Q)-діаграму парогенератора, розраховано товщину стінок труб теплопередаючої поверхні та довжина труб, коефіцієнт теплопередачі, площа теплопередаючої поверхні економайзерної та випарної ділянки, масу труб парогенератора, визначено гідравлічний опір першого та другого контурів, достатність парового простору для сепарації пари, жалюзійний сепаратор, розміри та маса основних вузлів корпусу. Розраховано вартість парогенератора, розрахункові витрати та залежність приведених витрат від швидкості теплоносія.