Теоретичні дослідження автомобільного колеса з компенсатором тягового зусилля. - Petrik, Y.; Petrov, L. (Праці Одеського політехнічного університету, 2021)
Робочий процес кочення колісного рушія супроводжується навантаженням колісного рушія силою гравітаційного навантаження, що приводить до стискання та розтягування шини при її деформації. В статті розглянуті питання дослідження механічної системи «автомобільне колесо-пружинний компенсатор тягового зусилля», з застосуванням теореми про зміну кінетичної енергії цієї системи, загального рівняння динаміки, а також рівняння Лагранжа другого роду. Метою дослідження є удосконалення конструкторсько-технологічної схеми кочення колісного рушія, перетворення енергії підведеної до колісного рушія в обертальний рух колісно-пружного компенсатора тягового зусилля , який є допоміжним фактором до цієї технології. Наукова та практична значущості роботи полягає в тому, що вперше запропонована технологія в якій при обертанні колісного рушія введено частка енергії обертального руху механічної системи «автомобільне колесо-пружинний компенсатор тягового зусилля», яка дозволяє значно підвищити тягове зусилля колісного рушія. Методологією дослідження являлося встановити математичний звʼязок силою, яку створює «автомобільний колісно-пружинний компенсатор тягового зусилля», з додатковим шляхом, який проходить колесо. Результатом є розроблена геометрія роботи колісного рушія у циклі демпфування «автомобільним колісно-пружинним компенсатором тягового зусилля» провалу опорної поверхні. Цінність проведеного дослідження, результати проведеної роботи дозволять зробити внесок в галузь автомобільного виробництва. Запропоновано модель для підвищення тягових можливостей транспортного засобу.