Імітаційна модель інформаційної технології для технічного діагностування каналів імпульсних теплових машин - Davydov, Valentin; Dobrynin, Yevhenii (Праці Одеського політехнічного університету, 2020)
Розроблено та досліджено імітаційна модель для інформаційної технології технічного діагностування каналів імпульсних теплових машин. Модель складається з математичних моделей: дульної енергії; параметрів балістичної хвилі; тиску порохових газів, що стікають з дульного зрізу ствола за снарядом і дульної хвилі і визначення швидкості її загасання. Інформаційна модель дозволяє отримати параметри балістичної хвилі, яка супроводжує постріл. Спрощена математична модель дозволяє визначити значення кута нахилу косого стрибка до напрямку потоку, що набігає в залежності від числа Маха, яка представлена плоским обтіканням клину. Модель тиску порохових газів, які стікають з дульного зрізу ствола за снарядом заснована на застосуванні закону збереження енергії для стислих порохових газів, та дозволяє уникнути розв’язання складної модифікованої задачі Лагранжа. У процесі поширення дульної хвилі на початковому етапі можлива ситуація, при якій ця хвиля потрапить в точку реєстрації раніше балістичної хвилі. При відповідному підборі кута цього явища можна уникнути. Прийнята математична модель визначає закон поширення дульної хвилі і дозволяє оцінити швидкість її загасання. Модель дульної енергії полягала в рішенні оберненої задачі піростатики шляхом визначення складу газу продуктів згоряння пострілу. В основу покладено підхід побудови моделі процесу горіння сумішей пального і окислювача. Особливістю є необхідність знання складу всіх компонентів суміші компонентів довільного складу. Обмеженням була необхідність знаходження їх в газоподібному стані. Особливістю даного випадку є розробка моделі горіння однокомпонентної твердої речовини (нітроцелюлози пороху) при можливості зміни складу її активної частини внаслідок геронтологічної деградації.