Порівняння трибологічних властивостей HCR шестерен з високим контактним коефіцієнтом PVD покриттям TiAlN+DLC в біологічних і звичайних мастильних середовищах - Fürstenzeller, Adam; Tóth, František; Kadnár, Milan; Rusnák, Juraj; Bošanský, Miroslav; Mráz, Miroslav (Праці Одеського політехнічного університету, 2019)
У представленому науковому експерименті йдеться про застосування покриття PVD (Physical Vapor Deposition) TiAlN+DLC у двох різних середовищах змащування, а також порівнюється термін експлуатації покриття у згаданих мастильних матеріалах. PVD-покриття TiAlN+DLC було обрано згідно з попередніми експериментами, які проводились в лабораторних роботах Словацького університету сільського господарства у Нітрі. Покриття наносилося на шестерні HCR (High Contact Ratio) із властивостями, описаними у главі матеріали та методи. Шестерні HCR були вибрані відповідно до попередніх досліджень, проведених на цьому типі передач. Шестірні HCR виготовлялися з матеріалу 14 220 (16MnCr5).В якості мастильних середовищ було обрано екологічну мастило OMW Biogear S150 та звичайну мастильну речовину MADIT PP 90H. Ці два мастила були відібрані відповідно до застосування в попередніх дослідженнях, проведених на робочому місці. Експериментальні випробування проводилися на випробувальній установці Niemann M01 FZG (back-to-back). Ця випробувальна установка була використана для всебічного вимірювання. В ході експерименту ми дотримувались стандарта STN 65 6280 для тестів на FZG, з якого ми отримали значення навантаження для різних рівнів навантаження. Після кожного рівня навантаження вимірювались значення максимальної висоти профілю Rz за допомогою портативного тестера шорсткості поверхні Mitutoyo SJ-201 для наконечника та еталонного діаметру зубчастого колеса і шестерні. Результати експериментальних випробувань були статистично оброблені і на їх основі були встановлені співвідношення між максимальною висотою оцінюваного профілю та рівнем навантаження для обох використаних мастильних матеріалів як залежності зміни максимальної висоти оцінюваного профілю Rz від рівня навантаження. Проведені експерименти показали, що застосування PVD покриття TiAlN+DLC можливе в обох використовуваних середовищах.