Алгоритм онлайн-корекції коефіцієнтів штучної нейронної мережі MPPT-контролерів сонячних батарей - Tigariev, Volodymyr; Lopakov, Oleksii; Kosmachevskiy, Volodymir; Andriianov, Oleksandr (Праці Одеського політехнічного університету, 2023)
Основним елементом сонячних енергетичних установок зазвичай є силовий каскад (DC/DC – перетворювач, інвертор). Перетворювачі у таких системах генерування повинні мати високий ККД (не менше 90%), високу якість вихідного сигналу та забезпечувати роботу енергоустановки з максимальним відбором потужності від сонячної батареї. Характеристики сонячних батарей суттєво залежать від погодних умов, таких як освітленість та температура. Протягом дня температура та потужність опромінення сонячного генератора постійно змінюються. Ці зміни призводять до зсуву точки максимальної потужності та до часткової втрати потужності установки. Щоб забезпечити отримання максимально можливої потужності від сонячної батареї, необхідно використовувати відповідний алгоритм відстеження точки максимальної потужності (MPPT). Для MPPT застосовуються спеціалізовані контролери, які використовують один із алгоритмів для оптимізації робочої точки фотомодулів. Найчастіше використовувані методи: обурення та спостереження, метод зростаючої провідності, метод постійної напруги. Метод відстеження точки максимальної потужності, що використовується, багато в чому визначатиме ефективність фотоелектричної системи генерування. Максимальний вибір потужності від сонячних батарей можливий лише при здійсненні безперервного регулювання напруги батареї в оптимальній робочій точці. Таким чином, при проектуванні та створенні сучасних ефективних фотоелектричних систем генерування повинні вирішуватись завдання не лише покращення технології сонячних елементів з підвищеним ККД, а й низка питань проектування фотоелектричних перетворювачів та їх системи управління з метою суттєвого підвищення їх енергетичної ефективності.