До питання про ефективне використання кругів з переривчастою робочою поверхнею. - Uminsky, Sergey; Yakimov, Olekcii; Bovnegra, Liubov; Klimenko, Natalia; Balan, Volodymyr (Праці Одеського політехнічного університету, 2018)
Знизити теплонапружність процесу шліфування можна шляхом застосування кругів з переривчастою робочою поверхнею. При певному співвідношенні довжин виступів і западин і при певній їх кількості в пружній системі верстата можуть виникнути коливання великої амплітуди, що призводять до погіршення геометричних характеристик якості поверхнього шару оброблюваної деталі і збільшення розмірного зносу переривчастого шліфувального круга. Недостатня вивченість причин виникнення резонансу при переривчастому шліфуванні стримує широке застосування цих кругів. Метою роботи є виявлення шляхів ефективного використання переривчастих кругів, при якому забезпечується безперервне самозагострення ріжучих зерен і їх своєчасне випадення з зв'язки, з одночасним обмеженням розмірного зносу шліфувального інструменту. Встановлено, що стійка робота пружної системи плоскошліфувального верстата, безприпальна обробка та ефективне знімання оброблюваного матеріалу можуть бути забезпечені при роботі переривчастими кругами з великою кількістю западин. Виявлена можливість забезпечення рівності знімань оброблюваного матеріалу і рівності лінійних зносів абразивних інструментів при суцільному і переривчастому шліфуванні. Експериментально встановлено, що для запобігання появи припалів на оброблюваних поверхнях необхідно при збільшенні поздовжньої подачі зменшувати глибину різання, або збільшувати число западин на переривчастому крузі. Розрахунково-експериментальним шляхом отримані криві рівних температур, що відокремлюють безприпальну зону від припальної. Встановлено, що зі збільшенням поперечної подачі при переривчастому шліфуванні область безприпальної обробки зміщується в бік збільшення кількості ріжучих виступів на робочій поверхні абразивного інструменту. Результати досліджень можуть бути використані при проектуванні шліфувальних кругів з переривчастою робочою поверхнею і призначення параметрів режиму різання при переривчастому шліфуванні.