Автоматизація розрахунку арок - Orobey, V.F.; Daschenko, O.F.; Lymarenko, O.M. (Праці Одеського політехнічного університету, 2017)
Викладено процедуру автоматизації розра-хунку напружено-деформованого стану кругових арок при обліку деформацій вигину і розтягування-стиснення, зосереджених і розподілених зовнішніх навантажень. Метою роботи є практичне застосування можливостей методу граничних елементів для ви-рішення досить трудомістких задач про напружено-деформований стан кругових арок і аркових конструкцій. Для досягнення пос-тавленої мети виконано статичний розрахунок напружено-деформованого стану кругових арок в середовищі MATLAB. Для цього складається і вирішується система диференціальних рівнянь плоского деформування кругового стержня з урахуванням деформацій вигину і розтягування щодо радіального і тангенціального переміщень. В результаті розрахунку прийшли до висновку, що численні завдання розрахунку кілець і кільцевих систем можуть бути вирішені за допомогою рівняння методу граничних елементів згідно представленої методики з урахуванням деформацій вигину і розтягування-стиснення