Коефіцієнт корисної дії зубчастої диференціальної передачі у пристрої для керування змінами швидкості через сонячне зубчасте колесо - Strilets, O.R. (Праці Одеського політехнічного університету, 2017)
Під час виконання технологічних процесів виникає необхідність керування змінами швидкості за величиною та напрямком. На сьогодні особлива увага приділяється способу керування змінами швидкості за допомогою односходинкових і багатосходинкових зубчастих диференціальних передач з замкнутою гідросистемою. Актуальними стають питання щодо коефіцієнта корисної дії таких пристроїв. Метою роботи є отримання аналітичних та графічних залежностей коефіцієнта корисної дії між ведучою і веденою ланками у односходинкових однорядних і двохрядних зубчастих диференціальних передачах з замкнутими гідросистемами, коли ведучою ланкою є водило, а веденою – епіцикл, і навпаки. Проаналізовано роботу зубчастої однорядної і двохрядної диференціальної передачі у випадках, коли ведучою ланкою є водило, а веденою – епіцикл, і навпаки. Керуючою ланкою зміни швидкості є сонячне зубчасте колесо, яке може обертатись, коли буде перекачуватись рідина в гідросистемі, або може бути зупиненим за допомогою замкнутої гідросистеми. Виконано аналітичне дослідження коефіцієнту корисної дії для такої передачі, і отримано графічні залежності його від параметрів передачі. На основі отриманих аналітичних виразів і графічних залежностей зроблено висновок про зміну значення коефіцієнту корисної дії від передаточного відношення, швидкості ланки керування і оцінено його з точки зору самогальмування.