Вплив умов отримання та термодеструкції амоній тетраванадату на склад оксиднованадієвих електро-функціональних матеріалів - Luskan, Katerina; Girenko, Alena; Musov, O.P.; Klimenko, O.P. (Праці Одеського політехнічного університету, 2017)
Присвячено дослідженню впливу технологічних стадій отримання амоній тетраванадату на кінцевий склад продуктів оксидів ванадію. Метою експериментальних досліджень є визначення технологічних параметрів отримання високодисперсних оксидів ванадію з різним ступенем окислення (V2O3, VO2, V2O5). Процес отримання амоній тетраванадату включає три основних стадії: взаємодію 3 г V2O5 і 8,32 г H2C2O4∙2H2O в 100 мл води з осадженням амоній тетраванадату 30 % розчином аміаку, відділення осаду центрифугуванням або сублімаційною сушкою. Оксиди ванадію утворюються на четвертій стадії термічного розкладання амоній тетраванадату. Рентгенофазовий аналіз виконано на дифрактометрі «ДРОН-3». Деференціально термічний аналіз проводили на дериватографі «Q-1500». Встановлено вплив умови виділення та термічного розкладання осаду на склад кінцевих продуктів (V2O3, VO2, V2O5). Рентгенофазовим аналізом визначено, що виділення осаду методом центрифугування призводить до отримання VO2 в інертній атмосфері, тоді як сублімаційною сушкою – до V2O3, високодисперсний V2O5 утворюється в окисній атмосфері. Високодисперсні оксиди ванадію з різним ступенем окиснення можуть бути отриманні за розробленною технологією.