Отримання розчинів наночасток срібла під дією плазмового розряду - Skiba, M.I.; Pivovarov, A.A.; Makarova, A.K.; Vorobyova, Viktoriya; Vasylenko, I. A.; Pasenko, A.A. (Праці Одеського політехнічного університету, 2017)
Розглянуто одержання водних розчинів наночасток срібла із застосуванням розряду контакт-ної нерівноважної низькотемпературної плазми. Метою роботи є дослідження впливу сили струму розряду контактної нерівноваж-ної низькотемпературної плазми на склад розчинів наночасток срібла. Дослідження проводили в газорідинному реакторі періодич-ної дії об’ємом 100 мл. Тиск в реакторі становив 80±4 кПа. Силу струму підтримували на рівні 120±6 мА. Час плазмової обробки розчинів варіювали в діапазоні від 10 с до 14 хв. Розчини готували шляхом розчинення нітрату арґентуму у дистильованій воді в заданому співвідношенні. Окислювально-відновний потенціал вимірювали через 30 с після припинення обробки розчинів КНП за допомогою іономіру И-160МИ. Спектри колоїдних розчинів отримували на спектрофотометрі UV-5800PC з використанням квар-цових кювет в діапазоні довжин хвиль 190…700 нм. Мікрофотографії наночасток отримували на растровому електронному мікрос-копі РЭМ-106И зі збільшенням у 100…2000 разів. Додатковий аналіз розміру часток проводили методом динамічного світлорозсі-ювання на приладі VASCO (довжина хвилі лазеру – 658нм). Встановлено, що сила струму в ланцюзі, в процесі плазмового впливу на розчини нітрату срібла є фактором, що впливає на вихід окиснених сполук та цільового продукту. Досліджено закономірності зміни окисно-відновного потенціалу водних розчинів нітрату арґентуму від концентрації AgNO3, тривалості дії плазмохімічного розряду та сили струму. Досліджено морфологічні та розмірні параметри плазмохімічно одержаних наночасток срібла. Встановле-но, що в результаті дії розряду плазми утворюється дисперсна фаза наночасток переважно сферичної форми зрозміром до 50 нм.Збільшення сили стуму сприяє одержанню часток з більшим середнім розміром.