Імітаційна модель розрахунку миттєвих електричних та енергетичних параметрів режиму системи тягового електропостачання постійного струму - Slobodenyuk, Yu.O.; Bialobrzeski, O.V.; Smirnova, T.O. (Праці Одеського політехнічного університету, 2017)
Характер споживання електричної енергії в системах тягового електропостачання зумовлює завантаження тягових підстанцій. На підставі аналізу попередніх досліджень якісних характеристик роботи системи тягового електропостачання постійного струму виявлено недоліки, пов’язані з роботою керованих силових перетворювачів на тяговій підстанції постійного струму та на електровозі. В свою чергу, подальше збільшення рухомого складу з регульованими перетворювачами ставить задачу дослідити вплив його роботи на величину гармонік напруги й струмів у контактній мережі. Мета: Метою роботи є розробка імітаційної моделі розрахунку миттєвих електричних, енергетичних параметрів режиму та показників якості електричної енергії для системи тягового електропостачання постійного струму за умов спотворення струму. Матеріали і методи: З використанням методів теорії електротехніки розроблено модель для безперервного розрахунку миттєвих параметрів режиму систем тягового електропостачання постійного струму. Результати: На підставі аналізу структури тягової електричної частини сучасних електровозів, які отримують енергію контактною мережею постійного струму, встановлено, що електроенергетичний режим можливо якісно охарактеризувати тільки з урахуванням вищих гармонійних параметрів режиму. Вплив параметрів контактної мережі, зважаючи на наявність гармонійних складових у струмі та напрузі, вимагає врахування при розрахунках режиму як омічного опору, так і індуктивності елементів мережі. Отримані результати можуть бути використані при формуванні вимог до систем обліку електричної енергії на ділянках залізниць, де експлуатуються електровози з тяговим електротехнічним комплексом, який має напівпровідникові перетворювачі.