Плазмохімічне одержання нанорозмірного оксиду кобальту - Skiba, M.I.; Pivovarov, A.A; Makarova, A.K.; Vorobyova, Viktoriya (Праці Одеського політехнічного університету, 2017)
На сьогоднішній день все більше розповсюдження викликають золі та нанодисперсні системи оксидів перехідних металів. Завдяки ряду властивостей безсумнівний інтерес для розвитку технологій різних галузей представляє оксид кобальту структури Со3О4. В роботі продемонстровано результати досліджень використання контактної нерівноважної низькотемпературної плазми, як інструменту для одержання нанорозмірного оксиду кобальту. Мета: Метою роботи є одержання оксиду кобальту з використанням як інструменту контактної нерівноважної низькотемпературної плазми. Матеріали і методи: Дослідження проводили в газорідинному реакторі періодичної дії. Електроди виконано з нержавіючої сталі. Утворений в результаті проби стовп плазми є інструментом обробки. Охолодження реакційної суміші забезпечували безперервною циркуляцією холодної води. Тиск в реакторі становив 80±4 кПа. Для отримання плазмового розряду на електроди подавали напругу 500…1000 В. Силу струму підтримували на рівні 120±6 мА. Оптичні спектри золів реєстрували в діапазоні довжин хвиль 190…700 нм. Термічний аналіз проводили у середовищі повітря зі швидкістю нагріву 10 град/хв у тиглях з кварцу. Одержані зразки досліджували методом рентгенофазового аналізу. Розмірні параметри отриманих сполук досліджували за допомогою електронного мікроскопу. Результати: Встановлено, що кінцеве значення рН осадження гідроксиду кобальту варіюється в діапазоні 8,2…9,0 і, залежно від величини іонної сили, становить 9 та 8,2 при I = 0, I = 1 відповідно. Досліджено закономірності зміни окисно-відновного потенціалу та водневого показника розчинів оксиду кобальту при їх обробці низькотемпературною нерівноважною плазмою. Фазовий склад плазмохімічно одержаних сполук кобальту було досліджено за допомогою рентгеноструктурного та термічного аналізу. Основну фазу отриманого продукту представлено оксидом кобальту структури Со3О4. За даними мікроскопічного і рентгеноструктурного методів аналізу розміри отриманих сполук кобальту лежать в нанометровому діапазоні