Вплив органічних лігандів на електроосадження міді з моно- та полілігандних електролітів - Artemenko, V.M.; Maizelis, А.O. (Праці Одеського політехнічного університету, 2017)
Виявлення закономірностей електровиділення міді з низькоконцентрованих електролітів, що містять різні ліганди, важливе, оскільки вони моделюють складові різних мідь-вмісних рідких відходів та електролітів для осадження сплавів міді з більш електронегативними металами. Мета: Метою роботи є визначення характеристики електроосадження міді з деяких низькоконцентрованих моно- і полілігандних електролітів, які містять органічні ліганди. Матеріали і методи: Розглянуто електроліти, що містять як неорганічні (аміак і пірофосфат), так і органічні (тартрат, етілендіамінтетраацетат, гліцинат, сульфосаліцилат) ліганди. Електроосадження міді досліджено потенціодінамичним методом. Розсічу здатність електролітів визначали за допомогою комірки Хула. Результати: Показано, що електроосадження міді у присутності органічних лігандів (тартрату, етилендіамінтетраацетату, гліцинату та сульфосаліцілату) відбувається з більш високою поляризацією та поляризуємістю, в порівнянні з сульфатним електролітом, що призводить до осадження дрібнозернистого та однорідного покриття. Величина поляризації і поляризуємості під час катодного осадження міді з полілігандного електроліту, що містить амоній і гліцин, мають середні значення між величинами поляризації і поляризуємості при виділенні міді з монолігандних електролітів (аміачного і гліцинатного). Додавання дінатрієвої солі етілендіамінтетраоцтової кислоти у пірофосфатний електроліт міднення призводить до деполяризації процесу відновлення міді. Додавання сульфосаліцілата як додаткового ліганду збільшує утруднення розряду міді за рахунок повільної попередньої хімічної стадії, що передує стадії розряду змішаних комплексів. Низькоконцентрований полілігандний електроліт на основі змішаних пірофосфатно-сульфосаліцілатних комплексів може бути рекомендований для електроосадження мідного підшару на основу, що має більш електронегативний потенціал.