Дослідження процесу гідратації оксиду кальцію в розчинах кальцій нітрату - Oliynyk, M.A.; Shestozub, A.B. (Праці Одеського політехнічного університету, 2016)
Мінеральні добрива – це один з важливих чинників інтенсифікації сільського господарства і збільшення кількості продуктів харчування. Обсяги виробництва і внутрішнього споживання мінеральних добрив в Україні свідчать про те, що використання азотних добрив тільки наближається до необхідної науково обґрунтованої кількості. Одним з найпоширеніших штучних мінеральних добрив є кальцієва селітра. Мета: Метою роботи є дослідження і теоретичне обґрунтування процесів, які відбуваються при приготуванні суспензій гідроксиду кальцію Са(ОН)2 в розчинах кальцій нітрату Ca(NО3)2. Матеріли і методи: В роботі використано технічний оксид кальцію (негашене вапно) ДСТУ Б В.2.7-90-99, розчини кальцієвої селітри концентрацій 15, 20, 25, 30, 35 і 40 % Ca(NО3)2. Вміст вапна при приготуванні суспензії у розчині змінювали (в перерахунку на оксид кальцію СаО) від 150 г/дм3 до максимально можливого. Кожний із цих розчинів насичували при температурі 40 °С вапном до максимально можливої концентрації. Придатними для використання в наступних експериментах і в технології отримання кальцієвої селітри вважалися ті розчини (суспензії), які протягом 12 годин не втрачали своєї рухливості (транспортабельності). Результати: Результати експериментів показують, що при збільшенні концентрації нітрату кальцію у розчині в діапазоні 15…40 % кількість вапна, яку можна ввести в цей розчин без втрати ним транспортабельності, зменшується. Подальше збільшення вище вказаної кількості вапна в розчинах зазначеної концентрації призводить до його загуснення, втрати рухливості (транспортабельності). Розрахунки показали, що за присутності кальцієвої селітри розчинність Са(ОН)2 зменшується приблизно на порядок, що може привести до формування на поверхні оксиду кальцію СаО твердої фази Са(ОН)2, яка також може утворювати водневі зв’язки з компонентами розчину. Оскільки ймовірність утворення в розчині водневих зв’язків велика, то існує можливість утворення кластерів.