Ексергетичний баланс і ефективність сорбційних та десорбційних процесів на прикладі деаератора - Kardasevich, О.O.; Chichenin, V.V.; Hrytsayenko, А.S. (Праці Одеського політехнічного університету, 2016)
Робота присвячена оцінці ефективності хіміко-технологічних процесів на основі ексергетичного методу аналізу на прикладі процесів в деаераторі. Мета: Метою роботи є демонстрація особливостей застосування ексергетичного методу аналізу до сорбційних і десорбційних процесів на прикладі деаератора. Матеріали і методи: Перевагою ексергетичного методу є врахування не лише кількості, але й якості потоків енергоресурсів і багатокомпонентних матеріальних потоків, які характеризують енергетичний баланс будь-якої енерготехнологічної системи. Складність ексергетичного аналізу апаратів з багатокомпонентними потоками полягає в тому, що основний технічний ефект процесу проявляється двояко: в одному випадку основне завдання - отримати потік чистої води, в іншому випадку - потік концентрату. Для тих процесів, де основним завданням є отримання чистої води, ексергетичний ефект проявляється в збільшенні ексергії цього потоку. У процесах, де основне завдання - згущення розчину, корисний ефект полягає в зростанні ексергії концентрату. Результати: Наочно і чисельно проілюстровані величини ексергетичних потоків, у тому числі і ексергії сорбції та десорбції газів, що характеризують хімічні і термічні перетворення в деаераторі. Показано надзвичайно низьку ефективність процесів видалення кисню в деаераторі з точки зору перетворень ексергії і можливість виявлення шляхів вдосконалення процесів видалення газів на основі ексергетичного методу. Розрахунок потоків термічної і фізико-хімічної ексергії, засвідчує, що деаератор на 95% ефективний як теплообмінник і абсолютно не ефективний, як массообмінник (0,071%). Дана методика дає можливість оцінювати хіміко-технологічні процеси, в яких відбувається розподіл компонентів і, отже, придатна не тільки для газових складових, але й для твердих.