Дослідження роботи трифазного силового активного фільтра при несинусоїдальній напрузі живлення - Vlasenko, R.V.; Bialobrzeski, O.V. (Праці Одеського політехнічного університету, 2016)
Силовий активний фільтр призначений для компенсації неактивних складових потужності. Мета: Метою дослідження є оцінка якості роботи трифазного силового активного фільтра при спотворенні напруги в електричній мережі живлення, викликаному впливом нелінійних навантажень, з подальшим порівнянням двох алгоритмів активної фільтрації – теорії потужності Фрізе і p-q теорії миттєвої потужності. Матеріали і методи: Розглянуто трифазний силовий активний фільтр, підключений паралельно до електричної мережі через індуктивність. Для дослідження режимів роботи фільтра при нелінійному навантаженні з несинусоїдальною напругою живлення у програмному середовищі Matlab/Simulink реалізовано модель електроенергетичної системи. В якості алгоритму визначення неактивних складових потужності розглянуто теорію Фрізе і p-q теорію. Результати: Отримано часові діаграми струму мережі після компенсації при застосуванні теорії Фрізе і p-q теорії. Побудовано графіки ефективності компенсації реактивної потужності, падіння коефіцієнта спотворення струму мережі і похибки активної потужності при зміні кута керування тиристорним перетворювачем.